≡ Menu

Inbound Marknadsföring

Resultatrik, Effektivt, Ekonomisk – Inbound Marketing har kommit för att stanna

Marknadsföringens omfång har förändrats i och med internets uppkomst och dess ständiga utveckling. Den smarta marknadsföraren förstår, att i en värld där konsumenten alltid är uppkopplad via datorer, laptops, surfplattor och smartphones, finns det en direkt, om än alltid föränderlig, förbindelse till konsumenten som måste användas. Naturligtvis har det alltid funnits en förbindelse till konsumenten, utmaningen ligger i att hålla sig uppdaterad om det mest effektiva sättet att använda den.

Hur Inbound Marketing uppkommit – En kort introduktion

Under tidigare årtionden har man helt enkelt försökt skapa en förbindelse till konsumenten genom att störa dem. Konsumenter kunde bara nås via tv, post, radio, telefon, dagstidningar och andra tidskrifter. I grund och botten var marknadsföraren alltså tvungen att nå ut till sin publik – dvs. avbryta dem i deras dagliga rutiner eller outbound marketing.

Allt eftersom tiden gick gjorde möjligheten att få nummerpresentation dock telemarketing svårare, RSS-flöden gjorde tryckta medier mindre användbara, skräppost öppnades inte längre och spamfilter blockerade marknadsföring via e-post. Man började också ta för vana att blockera ljudet under reklamavbrott och iallafall i USA har man nästan eliminerat reklamen DVR-funktioner. Folk blir helt enkelt trötta på att översköljas med reklam.

Outbound marketing har dött en teknologisk död

Teknologins utveckling må ha hålla på att ta minska outbound marketing men det är också tack vare dagens teknik som inbound marketing har kommit till världen. Internets sökmotorer ger idag företag möjlighet att enkelt lägga ut information och låta kunderna komma till dem. Kort och gott ger de potentiella kunder möjlighet att komma in istället för att ge sig ut och försöka få tag på dem. Det är just det inbound marketing går ut på.

I en värld där det har blivit norm att göra flera saker samtidigt och personlig tid är mer värdefull än någonsin, ses metoden att låta information finnas för kunden att själva hitta som mycket mindre störande, anspråkslös och icke aggressiv. Det låter dina kunder hitta dig när de behöver dig som mest, när de är redo att köpa det du säljer. Inbound marketing handlar helt om att göra det lättare för folk att hitta till dig – det är det ultimata mjuka sättet att sälja.

En förskjutning av Marknadsprocessen
För att göra det lättare för potentiella kunder att hitta dig, har inbound marketing i huvudsak bara bytt ut de gamla koncepten som fanns för outbound marketing till inåtgående motsvarigheter. Till exempel:
• Tryckta annonser har ersätts av e-böcker, bloggar och vitböcker,
• Telemarketing ersätts av t.ex SEO,
• Att skicka massmail har ersatts av RSS-feeds och prenumerationskanaler,
• Reklamfilmer ersätts av s.k. virala videor (t.ex. YouTube, Vine , Instagram , etc.),
• Industrimässor ersätts av webb-seminarier.

Förändringarna ligger både i själva tänkandet samt i processen.  Begreppen är alltså i princip desamma fast slutresultatet är ett annat. Detta beror på att inbound marketing är mycket mer kostnadseffektivt vilket innebär att du kommer att behöva spendera mindre på din marknadsföring – om du gör det på rätt sätt.

Några metoder för Inbound Marketing

  1. Skapa ett riktigt bra material som är skrivet för din målgrupp. Ett SEO-orienterat innehåll kommer att hjälpa dina kunder att hitta din hemsida och du kommer att få direkt trafik genom sökmotorer. Desto bättre din webbplats är optimerad för rätt sökord, desto högre upp på SERPS (Search Engine Result Pages) kommer den att hamna. Detta ger dig omedelbar trovärdighet och ökar på så sätt konsumenternas förtroende.
  2. Konvertera till ett köp genom din säljprocess.  Innehållet och designen på din hemsida kommer att planeras på ett sådant sätt att konsumenten tas in i köpprocessen och väl där ges mer incitament och information under varje steg på vägen. I säljprocessen kommer på så sätt strategierna inom lifecycle marketing med en genomsnittskonsument som utgångspunkt att avspeglas och varje steg i processen fram till ett köp kommer att täckas.
  3. Öka din räckvidd genom att använda flera kanaler för din marknadsföring. Detta inkluderar sociala media-plattformar, bloggar, landningssidor, artiklar, affiliate-marknadsföring och många andra kanaler. Desto fler kanaler som leder in till din webbplats, desto mer tillgänglig gör du dig för din kund. Detta kallas online-närvaro och är en viktig komponent av inbound marketing.
  4.  Integrera och analysera.  Slutligen, med de verktyg som finns tillgängliga inom inbound marketing kan du analysera alla dina marknadsföringsstrategier och justera dem allt eftersom. Målet är en fullständig integration av alla dina inkommande marknadsföringskanaler för att skapa en virtuell motorväg av försäljning som enkelt tar in potentiella kunder och matar ur sig konverteringar, dvs. avslutade köp.

Exempel på Inbound Marketing

Om du vill se hur inbound marketing fungerar i praktiken, behöver du bara öppna en webbläsare och surfa på internet. Varje gång du gör en sökning på Google eller Bing, är det tack vare inbound marketing som vissa webbplatser dyker upp och andra inte. Artiklar optimeras med sökord för att ta dig till just deras hemsida, ofta finner du också en uppmaning till dig att agera genom att köpa någonting. Den information som finns “där ute” har skapats med fokus på två saker: att få dig till just den platsen och att landa köpet.

Likaså hittar man bra exempel på inbound marketing inom sociala media. På Facebook försöker företag få dig att interagera med dem och att “gilla” dem så att deras varumärkes igenkänningsfaktor går upp. Sociala medier är fantastiskt bra verktyg för marknadsföring – allt vad dina kunder gillar, deras åsikter och vänner på ett ställe, och tillgängligt helt gratis. Det är inte konstigt att inbound marketing håller på att bli så stort – inbound marketing är internet.

Slutledes
Naturligtvis är de exakta definitionerna av inbound marketings parametrar fortfarande på skiss-stadiet och debatteras vilt på marknadsavdelningar runt om i världen. Till exempel är det hett omtvistat om köp av PPC annonser ska anses vara inbound eller outbound marketing eftersom processen innebär inslag av båda. Men det är skönheten med branschen och inbound marketings era är fortfarande så ung att gränserna fortfarande är suddiga och föränderliga, för att sedan flyttas helt och hållet.

Och medan helheten får sin slutgiltiga form är det viktigt för internet marknadsförare att hålla koll på de framväxande begreppen kring inbound marketing. Det är därför bra information om inbound marketing är så viktiga för marknadsförare överallt – om du inte har koll på spelet och är uppdaterad om de nu gällande marknadsföringstrenderna och knepen, så kan du vara säker på att dina konkurrenter är det- och det är aldrig bra för din verksamhet.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment